Siyah, orta sıkı etli, yağlı ve pulsuz bir kıyı balığıdır. Uskumruya çok benzeyen bu balık uskumruyla beraber sürüler halinde göç eder. Uskumruya göre sırt benekleri farklıdır. Karın bölgesinde minik benekler bulunur. Gözleri ve ağzı uskumrudan daha büyüktür. Vücudu uskumruya göre biraz tombuldur. Ortalama 20-22 cm boyunda olmakla birlikte 50 cm’ye kadar ulaştıkları da görülür. 8-9 tanesi ortalama 1 kg gelir. 3-5 tanesi 1 kg gelen türüne ise eşek kolyozu denir.
Yağlı olduğu için sindirimi zordur. Bazen uskumru diye satıldığı için dikkat edilmelidir. Normal boyda olanlardan yapılan tuzlaması sardalyadan daha nefis olur.
Pişirme Yöntemleri ve İpuçları
Ocak ayı en yağlı zamanı olduğundan tuzlama için en ideal dönemdir. Tuzlaması çok lezzetli olur. Tadı uskumruya göre yavan olduğundan genellikle tavası tercih edilir. Izgara ve çirozu da yapılabilir.