Beyaz, az yağlı, lop ve sıkı etli, kılçıksız, kısmi pullu, sert ve kaygan derili bir balıktır. Derisinde sarı ve yeşil küçük benekler vardır. Kırmızı ve sarıya çalan koyu kahverengi tondadır. Solungaç kapakları açık ve dikenlidir. Ortalama 3-5 kg ağırlığında, 60-70 cm boylarındadır. 15 m boya ve 50 kg ağırlığa kadar erişebilir. Taşlık ve kumluk diplerde yalnız yaşar. Sularımızda birkaç türü bulunmaktadır.
Denizlerimizin en pahalı ve türü bitme noktasına gelen balıklardandır. Senegal, Yemen ve Tunus’tan ithalatı yapılmaktadır. Yaşlı orfozların etleri lif lif ve kuru olur. En çok Ege ve Akdeniz’de bulunur.
Pişirme Yöntemleri ve İpuçları
Lagos ve levrek için uygun tarifler orfoz için de geçerlidir. Özellikle ızgarası, fırını, buğulaması, haşlaması ve çorbası tercih edilir.