Dipte yaşayan, göç etmeyen, bembeyaz, orta sıkılıkta, pulsuz, dipdiri, yağsız, beyaz etli bir balıktır. Sularımızda 7 çeşidi bulunan kırlangıç ortalama 25-40 cm boyunda ve 350 gr-2,5 kg ağırlığındadır. Ancak 75 cm’ye kadar ulaşabilir. 8-10 kg ağırlıkta olanları da bulunur. Değişik renklerde olabilir. Sırt rengi mor kırmızıdır, iç tarafında parlak mavi renkte ve siyahımsı bir leke taşır. Karnı ise pembe veya beyazdır. Çok gelişmiş solungaçları ve gırtlak yapısı nedeniyle değişik frekanslarda ses çıkarır. Yakın akrabası olan öksüzden, pembe-gri veya komple gri sırtıyla ayrılır. Ayrıca öksüzün ördek gagasını andıran ağız yapısı da ikisinden birbirinden ayırır. Her ikisi de lezzetli oldukları halde genelde kırlangıç tercih edilir.
İri boyda olanlarından fileto alınabilir. Çorba yapılacaksa kafatası ve kemikleriyle beraber alınmalıdır. Tüm yıl boyunca özellikle eylül-kasım ayları arasında daha lezzetlidir. Tüm denizlerimizde bulunur.
Pişirme Yöntemleri ve İpuçları
Kırlangıç ızgara ve tavaya uygun değildir. Buğulama, pilaki, salata, özellikle de çorbası çok lezzetli olur. Haşlanmış kırlangıcın ayıklanmış etleri soslanarak soğuk olarak yenebilir. ALternatif olarak tariflerinde fenerbalığı da kullanılabilir.